Lleida estrena nou Heliport Multidepartamental

El conseller de Salut, Boi Ruiz, el President de la Diputació, Jaume Gilabert, i el director general de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments del departament d’Interior, Jordi Gassió han inaugurat avui, dissabte 19 de març, el nou Heliport Multidepartamental de Lleida.

 La nova infraestructura serà la base per a la flota d’helicòpters medicalitzats del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) del departament de Salut, en missions d’atenció i trasllat sanitari urgent a l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova (HUAV) o des del mateix. Pel que fa als Bombers de la Generalitat, la nova helisuperfície substitueix l’anterior, que els Bombers de la Generalitat destinen cada any com a base permanent de l’helicòpter de comandament durant la Campanya contra Incendis a la Regió d’Emergències de Lleida.

La instal·lació, situada al Parc de Bombers de Lleida i molt proper a l’HUAV,  disposa de 3 pistes, una zona d’aterratge i enlairament i dues d’estacionament; té capacitat per a dos helicòpters estacionats i un trànsit puntual simultani d’un tercer. També té habilitat un espai per a un dipòsit de combustible. Les tripulacions de guàrdia disposen d’un despatx i d’una zona de descans dins l’edifici de la Regió d’Emergències de Lleida, en el mateix recinte en què hi ha l’heliport.

 L’heliport està situat a les afores de la ciutat de Lleida, per tant l’operació dels helicòpters té  un molt baix impacte acústic. Està dotat d’un sistema d’il·luminació que permet tant els aterratges en males condicions de llum, com en situació de boira, així com els vols nocturns.

Bombers

Els Bombers de la Generalitat disposen de 21 heliports distribuïts per tot Catalunya. Alguns són permanents, i per tant operatius tot l’any, i d’altres d’utilització eventual. Aquests heliports estan a disposició dels mitjans aeris de què disposa durant tot l’any la Direcció General de Prevenció Extinció d’Incendis i Salvaments, cinc helicòpters i dos avions de vigilància i atac, a més dels què s’incorporen, cada any, per a les campanyes forestals d’estiu.

 SEM

En un sistema de Resposta Integral a les Emergències Extrahospitalàries, l’helicòpter medicalitzat del SEM és un recurs de gran eficàcia, tant en l’àmbit d’una assistència in situ, en el que funciona com un vehicle d’intervenció ràpida, com en el cas del trasllat interhospitalari de pacients crítics, reduint el temps del trasllat  entre hospitals de diferents nivells ubicats en el territori català amb el consegüent benefici per al pacient.

L’activitat total generada a Catalunya el 2010 per aquests helicòpters va ser de 2.673 intervencions: 1.959 en l’atenció a les urgències i emergències sanitàries, en les que es desenvolupa l’atenció prehospitalària in situ (79.3%), i 714 de Transport assistit Interhospitalari (26.7%).

Pel que fa a les RS de Lleida i RS de l’Alt Pirineu, l’activitat dels helicòpters del SEM és la següent:

· RS Lleida: 209 intervencions, de les quals 136 són extrahospitalàries i 73 serveis de transport assistit interhospitalari.

· RS Alt Pirineu: 260 intervencions, de les quals 136 són extrahospitalàries i 124 són serveis de transport assistit interhospitalari.

I en concret, l’helicòpter del SEM de Tremp, durant l’any 2010, ha estat activat un total de 393 vegades per tot el territori. D’aquests, 243 han estat assistències d’atenció prehospitalària in situ  i 150 serveis de transport assistit interhospitalari.

Anuncios

Deja un comentario

Archivado bajo Uncategorized

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s